Pagina's

zondag 11 september 2011

Nectarine chutney

Oke, ik weet het, ik speel een beetje vals. Het is geen echte chutney, maar ja dat klonk net even iets specialer dan 'jam'.

Nergens vond ik op het web een leuk recept voor nectarinejam. Dan maken we het toch gewoon zelf? Bij deze kan ik jullie vertellen dat het heerlijk is!
En zo maak je het.

Men nemen:

- 2,5 kg schoongemaakte en ontvelde nectarines
- 1 kg geleisuiker speciaal van Van Gilze
- 16 schone jampotjes
- een dosis tijd/geduld

* Je ontvelt de nectarines het makkelijkste door ze even (ong. 30 sec.) in heet water te dompelen. Maar eerst een kruis in de schil, dompel ze onder en pel je meteen af. Je zal dien dat de schil er dan super makkelijk af komt.
(Gewoon met een dunschiller kan ook hoor!)

* Haal de pit eruit

* Doe alle nectarines schoon in de keukenmachine en maal ze tot pulp. Niet te fijn, dit gaat met het koken nog verder.

* Doe deze pulp in een grote pan.

* Breng de nectarines aan de kook. Laat ze even 5 á 10 min. stevig door pruttelen op een laag vuur.

* Roer twee pakken geleisuiker speciaal erdoor heen (1 kg in het totaal).

* Laat de chutney nog een minuut of 2 door pruttelen (het moet wel blijven koken).

* De chutney heet in de potten schenken (een jamtrechter is hier ideaal voor, o.a. te koop bij de boerenbond).

* Deksel er op, Potje schoonmaken en 5 min. op zijn kop zetten.

Na 5 minuten kan je ze weer terug draaien, de lucht die er nog in zit is dan door de hete chutney steriel geworden. De Chutney zelf wordt pas steviger na dat hij afgekoeld is.

Als resultaat had ik dit:


1 opmerking:

  1. Lekker! En het haak etui doet goede dienst. Word er steeds weer blij van.

    BeantwoordenVerwijderen